dinsdag 19 september 2023

Eetgewoontes


Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel je van alles mag eten..... Persoonlijk word ik er nogal kriebelig van. 

Al van heel jongs af aan zijn we met eten bezig. Als ouders maken we ons constant zorgen of ons kind wel genoeg krijgt, of het wel gezond eet, of het niet te mager is. Vooral dat laatste speelt een rol in de opvoeding, want we zijn onbewust bang dat we onze kinderen tekort doen. Niets is minder waar: een kind in onze huidige maatschappij is supergoed gevoed en komt niets tekort. Op het consultatie-bureau word je omringt door experts die je raad geven, vertellen wat je moet doen en ook de tijdschriften staan vol met wat je je jonge kinderen te eten kan en moet geven. Op school en op de BSO (buitenschoolse opvang) wordt toegezien dat de kinderen altijd te eten en te drinken hebben. Als je heel goed kijkt zie je eigenlijk dat kinderen bijna continu iets te eten of te drinken hebben.

Dit is de laatste twee drie decennia ontstaan. In de tweede helft van de vorige eeuw werd er niet constant gegeten. Kinderen kregen geen tas vol met lekker eten en drinken mee naar school. In de jaren 70 at je zelden iets tijdens het speelkwartier. Een dertig jaar later is het een soort ritueel dat er op school in de klas gegeten wordt tijdens iedere pauze. Leerkrachten moeten toezien op wat hun leerlingen zoal meekrijgen en via diezelfde leerlingen proberen ze ouders aan te sturen wat wel en niet gezond is. Op die manier worden kinderen al op hele jonge leeftijd al gewend om constant bij eten stil te staan. Daarbij krijgen kinderen vaak te veel mee.

Ook als ze thuiskomen, krijgen kinderen steeds te maken met eten en drinken. De veel gestelde vraag aan het kind is "Heb je wel genoeg gedronken?" of "Wil je niet wat eten?". Kinderen, zeker jongere kinderen, kunnen hier eigenlijk geen eerlijk en bewust antwoord op geven. Als ouder zou je moeten bepalen wat er wanneer gegeten wordt, om zo een goede eetgewoontes aan te leren. Daarnaast wordt kinderen vaak eten of drinken opgedrongen terwijl ze helemaal geen honger hebben. Bijvoorbeeld een beker drinkyoghurt een uurtje voor de warme maaltijd, chips en limonade als ze thuiskomen, zogenaamd gezonde snacks zoals mueslirepen of koeken en biscuit vol met "gezonde" vezels. Daardoor krijgen kinderen al gauw teveel suiker, vet en koolhydraten binnen. 

Vanaf kinds af aan wordt ons tegenwoordig geleerd dat het leven bestaat uit eten eten eten. Loop je door een stad: overal wordt eten aangeboden; kijk je naar de televisie, eet- en snoepreclames voor tijdens en na je favoriete programma; op straat zie je een groot gedeelte van de voetgangers en fietsers eten of drinken. En intussen wordt je doodgegooid met wat allemaal slecht voor je is, wat je wel of niet mag eten, hoeveel en wanneer je moet eten enzovoort.

Om deze trend tegen te gaan en het aantal mensen met overgewicht en obesitas te verminderen, zal ieder persoon eerst naar zichzelf moeten leren kijken en zelf leren herkennen wanneer je echt eten nodig hebt, hoeveel en wat. Met een zittend beroep en verder weinig beweging heb je niet veel nodig aan voedingsstoffen, maar dit wordt vaak niet herkent. Om tien uur 's morgens roept men rustig: Ik heb honger, als ik niet wat eet val ik flauw. Dit is echter echt niet het geval, maar een aangewende gewoonte. Om zo'n gewoonte af te leren moet je heel sterk zijn en volhardend. Gewoontes zijn namelijk sneller aangeleerd dan afgeleerd. Net als roken. Ook de roker moet heel sterk en volhardend zijn als hij of zij wil stoppen en het is echt niet makkelijk, zoals vele zelf hebben ondervonden.

Ik geef begeleiding aan degene die gewicht willen verliezen en een gezonder eetpatroon willen aanleren. Ik leer je luisteren naar jezelf en je eigen lichaam. Ik kan je laten zien en voelen dat je met een gezond eetpatroon en een lager gewicht, niet alleen meer energie hebt, maar ook een beter humeur en dat je geen honger hoeft te leiden. Heb je het concept van het superslimdieet eenmaal onder de knie, dan zul je er je hele leven plezier van hebben. Want afvallen is niet alleen een x aantal kilo's verliezen, het is ook een bewustwording van jezelf en van je leven.

Voor meer informatie stuur mij gerust een mailtje: info@superslimdieten.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...