zondag 2 juli 2023

Niet meer aan eten denken

Ga bij jezelf eens na hoe vaak per dag je aan eten denkt. Natuurlijk zijn er veel momenten dat je bewust denkt aan eten, bijvoorbeeld: Wat zal ik vanavond koken? Heb ik daar alles voor in huis?
Helaas blijft het daar meestal niet bij, maar denken we constant ook onbewust aan eten. Als je door een winkelstaat loopt en je ziet links en rechts restaurantjes, cafétjes, ijsjes, snackbar, supermarkt, snoep-snack en voedsel afdelingen bij niet supermarkten, bv de drogist. Je gaat een winkel binnen om deodorant te kopen en je als je niet oppast ga je naar buiten met drop, minimarsjes, noodles, koeken, chips...... 



Maar ook op tv, radio, langs de weg, in de krant, in een tijdschrift, noem maar op. En je ziet ook overal iedereen eten: patatjes, ijsjes, snoep, snacks, de lunch, iedereen eet gewoon op straat. Een als je het niet kan zien dan kun je het wel ruiken: vers gebakken brood, de rookgeur van de Burger King, de keukens van restaurants, de koffie op je werk. 
Zo word je iedere paar minuten geconfronteerd met voedsel. 

En iedere keer word je weer in verleiding gebracht, ook als het onbewust is. "Aanzien doet gedenken". Zeker als je op je gewicht let, of als je juist wilt afvallen, is dit niet fijn. Dat maakt het zwaarder dan het zou moeten zijn. Het is dan ook de moeite waard om je er tegen te wapenen. Dat gaat niet even in een paar dagen. Het vergt veel geduld en wilskracht. Voor elk persoon is het dan ook een gevecht dat je met jezelf aan gaat. Maar als je dapper volhoudt en doorvecht zal het je echt lukken! 

Om mee te beginnen:
Stel dat je een dieet volgt, maar je komt in de verleiding tijdens het boodschappen doen om iets lekkers te kopen. Op zich niet zo'n ramp, mits het maar af en toe gebeurd. Het probleem is dat je je vaak daarna schuldig voelt, vooral als je weer op de weegschaal staat en je bent niet zoveel afgevallen als je gehoopt had. De oplossing: Voel je ten eerste niet schuldig. Neem het zoals het is. Als je een keertje je tanden vergeet te poetsen, vallen de gaten ook niet meteen in je gebit. Denk niet meer aan het probleem, maar aan de oplossing! Bedenk of het lekkere de moeite waard was. Was het superlekker en echt de moeite waard, dan is het goed: een echte traktatie! Daar kun je met plezier aan terugdenken. Doe het echter niet met regelmaat, dan is het geen traktatie meer. Maar viel het eigenlijk tegen, was het ijsje in no-time op en had je er eigenlijk helemaal niet zo'n hemels gevoel bij, dan is het niet goed. Laat het de volgende keer dan liggen, want het is niet de moeite waard! Zonde van je tijd, geld en je dieet! 
De moraal van dit verhaal is dat je best kan genieten van iets extra's of iets lekkers, ook als je aan een dieet bent. Als je er maar echt van geniet en maak er geen gewoonte van.

Een tweede punt is: leer prikkels te negeren! Niet makkelijk en er gaat tijd in zitten om dit aan te wennen. Toch kan het. Heb je vroeger gerookt en heb je het afgeleerd? Zo kun je ook afleren op eetprikkels te reageren. Alles is een kwestie van wennen. Ook als iemand stopt met roken, kan het persoon terugvallen voor een tijdje. Maar als je echt wilt stoppen, dan lukt het ook, ook al kost het misschien wel maanden voordat je er echt niet meer aan denkt. Tijdens het boodschappen doen, bedenk bij ieder product dat je in de winkelwagen legt of je het wel echt nodig hebt. Is die zak chips echt nodig? Of dat pak koekjes? Of die fles frisdrank? Probeer eens alleen maar basis producten te kopen, want hoogstwaarschijnlijk ligt er thuis in de kast nog genoeg lekkers om de week door te komen. En zo niet, dan kun je beter een zak appels kopen dan een pak gevulde koeken. En het kan best zijn dat je de appel meer gaat waarderen dan de gevulde koek!

Het derde en laatste punt van dit artikel is: niet meer hunkeren.
Denk niet steeds aan die lekkere en ongezonde dingen. Gedachten als "oh wat heb ik zin in een zak chips" of "ik wou dat ik een ijsje had". Zoek dingen waar je met andere zintuigen van kunt genieten en

Wat een prachtig gevormde bloem is de kamperfoelie
En het ruikt vreselijk lekker
besteed daar alle aandacht aan. Smaak is maar één zintuig van de vijf. De rest: reuk, gevoel, zicht en gehoor zijn er ook en worden vaak tekort gedaan. Dus ga op zoek naar dingen die je reuk, gevoel, zicht en gehoor strelen. Voorbeelden: een lekker ruikende bloem, het aaien van een kat, een mooi schilderij of fijne muziek. Doe het eens bewust: het ruiken aan een bloem (bijvoorbeeld een hyacint, lavendel, jasmijn), het voelen als je de kat aait, bestudeer het schilderij en luister echt naar de tekst van een liedje. Je zult zien dat je dan niet meer hunkert naar de chips of gevulde koek.

Meer weten? Volg de blog voor wekelijks meer tips en feiten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? stuur een email naar order@latierraverde.nl en ik stuur je de link als er een nieuw artikel is gepubliceerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...