Als je je BMI berekent dan heb een een goed idee of je een gezond gewicht hebt of niet. Het voedingscentrum zegt:
Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.
Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar
We praten dus over obesitas als een persoon een BMI heeft van meer dan 30. Maar wat is obesitas eigenlijk en waarom is dat zo gevaarlijk voor je gezondheid?
Als je overgewicht hebt (dus een BMI tussen de 25 en 30) dan is er teveel vet opgeslagen in je lichaam. Dit vet is van nature normaal, omdat je dan tegen een stootje kunt tijdens bijvoorbeeld ziekte of hongersnood. Tijdens een voorlichting voordat ik naar een Tropisch land werd uitgezonden om daar twee jaar te gaan werken, zei de verpleegster dat ze mensen liever een beetje te dik zag dan te mager. We gingen tenslotte naar landen waar de gezondheidssituatie niet optimaal was. En inderdaad, bijna iedereen verloor kilo's in de eerste weken of maanden, als gevolg van klimaat, ander eten, ziektes en stress (bijvoorbeeld heimwee). Als je overgewicht niet te erg is en je er ook weer vanaf komt op een natuurlijke manier (door bijvoorbeeld minder edoch gezond te eten), dan wordt je balans goed behouden. Het probleem komt dat in onze huidige leefsituatie, er zelden iets gebeurd dat we door omstandigheden van buitenaf gewicht verliezen. Er zijn geen hongersnoden (godzijdank) en onze omgeving, water en voedsel zijn schoon, hygiënisch en veilig. Dat extra laagje vet is dus helemaal niet meer nodig. Erger nog, omdat het vet niet gebruikt wordt is het na verloop van tijd ook niet meer "vers". Zeker als het overgewicht groter wordt en als je de grens naar obesitas bereikt dan is het vet dat je bij je draagt als het ware ziek. Het vet is namelijk opgeslagen in vetweefsel en dat weefsel is een orgaan. Dat betekent dat het je lichaamsprocessen actief beïnvloed. Het maakt bijvoorbeeld bepaalde hormonen aan die onder andere ontstekingen kunnen veroorzaken. Daardoor raakt je immuunsysteem in de war en dat heeft weer allerlei negatieve gevolgen op je algehele gezondheid. Ook mentaal heeft de ontregeling van je hormoonhuishouding gevolgen. Er kunnen stoffen (zowel hormonale als afvalstoffen van ontstekingen) vrijkomen die je depressief , chronisch moe of lethargisch maken.
Een tweede probleem van teveel overgewicht of obesitas is dat het steeds moeilijker wordt om af te vallen. Als je eenmaal (langere tijd) veel te zwaar bent geweest dan is je lichaam er zo aan gewend dat het vaak gewoon weigert af te vallen. Dit kan doordat het lichaam hormonen gaat produceren die de stofwisseling veel efficiënter maakt, of dat de kilo's er weer aanvliegen zodra je stopt met een dieet. Dit is ontzettend lastig en demotiverend als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen. Heb je een beetje overgewicht, laat het niet verder gaan. Het is tig keer makkelijker om vijf kilo af te vallen, dan 25 kilo (of meer). Ben je al over de grens heen of heb je al vele jaren een te hoog gewicht zoek dan hulp. Er zijn programma's waar je meer hulp bij afvallen kan krijgen, bijvoorbeeld gecombineerde leefstijlinterventie programma's. Deze zogenaamde GLI's worden vaak vergoed door de zorgverzekering, mits je een verwijzing van de huisarts hebt. Lees er meer over op de site van het voedingscentrum.
Zeker als je al langer kampt met overgewicht, je keer op keer een dieet hebt gevolgd en je steeds weer terugvalt of nog meer aankomt, is het de moeite waard om een GLI programma te volgen. Investeer twee jaar van je leven zodat je daarna nog vele jaren kan genieten van een gezond gewicht. Geloof me, als je geen overgewicht meer hebt dan voel je je lichamelijk en geestelijk beter, zeker op de lange duur.
Het volgende artikel gaat over je gedachten verzetten en loslaten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? stuur een email naar order@latierraverde.nl en ik stuur je de link als er een nieuw artikel is gepubliceerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten