vrijdag 28 juli 2023

Goed slapen

Slapeloosheid is iets waar ik zelf jaren lang mee te kampen heb gehad. Uren lang in bed en maar niet in slaap kunnen komen. Soms lag ik te piekeren, maar vaak ook niet, maar kon ik maar niet in slaap vallen. Viel ik wel in slaap dan schrok ik vaak na enkele minuten weer wakker en begon het draaien en woelen weer opnieuw. Langzaam maar zeker wordt je wanhopig van het slaaptekort, maar je gaat er ook tegenop zien om naar bed te gaan. Ik probeerde van alles: lezen in bed, lezen op de bank, kalmerende thee, uitputting door heel druk te zijn overdag, geen tv, geen alcohol 's avonds enz enz. Meestal waren het periodes van slecht en niet slapen, afgewisseld met periodes van slapen als een blok. Mijn lichaam raakte er aan gewend om zo'n ritme te hebben. De nadelen van slecht of niet slapen, of onrustig slapen, zijn onder andere dat je weinig energie hebt overdag, dat je meer honger hebt en dat je humeur er niet op vooruit gaat. Uiteindelijk kan het zelfs op depressies of burn-out uitdraaien. 


Maar wat ook enorm wordt beïnvloed is je eetpatroon. Doordat je weinig energie hebt, wilt je lichaam dat oplossen door meer energie binnen te krijgen, dus meer eten. Je wordt snackerig en hongerig. Door je lage energie level kun je maar moeilijk weerstand bieden aan lekkere dingen. Veel mensen zoeken juist suiker en andere zoete dingen om het lage energie niveau maar te compenseren. Aan de andere kant wordt je slomer door te weinig slaap, dus gebruik je ook minder energie. Resultaat: je wordt dikker en dikker. 


Zelf heb ik het patroon per ongeluk doorbroken, maar het werkte wél. Nu lees ik een artikel waar dit ook in bevestigd staat (klik hier om het te lezen). De key is korter slapen! Ikzelf kreeg een nieuwe relatie en met mijn huidige partner ga ik veel later naar bed. Half twee is geen uitzondering. Gemiddeld slaap ik nu 7 uur per 24 en heb ik zelden nog dat ik wakker lig. Ik heb veel meer energie, ben intussen 8 kilo lichter en voel me uitstekend! Ik woon in midden Spanje, in de Extremadura, een gebied dat nog vasthoudt aan de traditionele gewoontes. Dat betekend dus ook een dagelijkse siësta, 's zomers langer dan 's winters, maar een rustpuntje desalniettemin. 's Nachts slapen wij meestal 6 - 61/2 uur, maar overdag liggen we ook altijd even, maar nooit langer dan drie kwartier. Van een siësta langer dan drie kwartier wordt je namelijk ook niet fit en dan slaap je 's nachts ook niet makkelijk. In Nederland is een siësta moeilijk te introduceren, maar als je kan is het een echte aanrader om even de boel de boel te laten en een half uurtje te gaan liggen overdag. Dat kan ook om vier uur, of net voor het eten, of zoals mijn vader: even de ogen dicht na het eten. 

Verder kun je de stappen in het artikel van het gezondheidsnet.nl volgen en kijken of het resultaat heeft. Baat het niet, het schaadt ook niet. Het kost wel even tijd en moeite, maar als het resultaat is dat je de rest van je leven goed kan slapen, is het altijd de moeite waard!


Voordat je zelf aan de slag gaat ga eerst langs de dokter, want slaapstoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door medische redenen, bijvoorbeeld slaap-apneu. 



woensdag 12 juli 2023

Voorkom obesitas

Als je je BMI berekent dan heb een een goed idee of je een gezond gewicht hebt of niet. Het voedingscentrum zegt:

Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar

BMI grenzen 19-69 jaarBetekenis

Lager dan 18,5

Ondergewicht

Vanaf 18,5 tot 25

Gezond gewicht

Vanaf 25 tot 30

Overgewicht

30 en hoger

Ernstig overgewicht (obesitas)

We praten dus over obesitas als een persoon een BMI heeft van meer dan 30. Maar wat is obesitas eigenlijk en waarom is dat zo gevaarlijk voor je gezondheid?

Als je overgewicht hebt (dus een BMI tussen de 25 en 30) dan is er teveel vet opgeslagen in je lichaam. Dit vet is van nature normaal, omdat je dan tegen een stootje kunt tijdens bijvoorbeeld ziekte of hongersnood. Tijdens een voorlichting voordat ik naar een Tropisch land werd uitgezonden om daar twee jaar te gaan werken, zei de verpleegster dat ze mensen liever een beetje te dik zag dan te mager. We gingen tenslotte naar landen waar de gezondheidssituatie niet optimaal was. En inderdaad, bijna iedereen verloor kilo's in de eerste weken of maanden, als gevolg van klimaat, ander eten, ziektes en stress (bijvoorbeeld heimwee). Als je overgewicht niet te erg is en je er ook weer vanaf komt op een natuurlijke manier (door bijvoorbeeld minder edoch gezond te eten), dan wordt je balans goed behouden. Het probleem komt dat in onze huidige leefsituatie, er zelden iets gebeurd dat we door omstandigheden van buitenaf gewicht verliezen. Er zijn geen hongersnoden (godzijdank) en onze omgeving, water en voedsel zijn schoon, hygiënisch en veilig. Dat extra laagje vet is dus helemaal niet meer nodig. Erger nog, omdat het vet niet gebruikt wordt is het na verloop van tijd ook niet meer "vers". Zeker als het overgewicht groter wordt en als je de grens naar obesitas bereikt dan is het vet dat je bij je draagt als het ware ziek. Het vet is namelijk opgeslagen in vetweefsel en dat weefsel is een orgaan. Dat betekent dat het je lichaamsprocessen actief beïnvloed. Het maakt bijvoorbeeld bepaalde hormonen aan die onder andere ontstekingen kunnen veroorzaken. Daardoor raakt je immuunsysteem in de war en dat heeft weer allerlei negatieve gevolgen op je algehele gezondheid. Ook mentaal heeft de ontregeling van je hormoonhuishouding gevolgen. Er kunnen stoffen (zowel hormonale als afvalstoffen van ontstekingen) vrijkomen die je depressief , chronisch moe of lethargisch maken. 

Een tweede probleem van teveel overgewicht of obesitas is dat het steeds moeilijker wordt om af te vallen. Als je eenmaal (langere tijd) veel te zwaar bent geweest dan is je lichaam er zo aan gewend dat het vaak gewoon weigert af te vallen. Dit kan doordat het lichaam hormonen gaat produceren die de stofwisseling veel efficiënter maakt, of dat de kilo's er weer aanvliegen zodra je stopt met een dieet. Dit is ontzettend lastig en demotiverend als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen. Heb je een beetje overgewicht, laat het niet verder gaan. Het is tig keer makkelijker om vijf kilo af te vallen, dan 25 kilo (of meer). Ben je al over de grens heen of heb je al vele jaren een te hoog gewicht zoek dan hulp. Er zijn programma's waar je meer hulp bij afvallen kan krijgen, bijvoorbeeld gecombineerde leefstijlinterventie programma's. Deze zogenaamde GLI's worden vaak vergoed door de zorgverzekering, mits je een verwijzing van de huisarts hebt. Lees er meer over op de site van het voedingscentrum.

Zeker als je al langer kampt met overgewicht, je keer op keer een dieet hebt gevolgd en je steeds weer terugvalt of nog meer aankomt, is het de moeite waard om een GLI programma te volgen. Investeer twee jaar van je leven zodat je daarna nog vele jaren kan genieten van een gezond gewicht. Geloof me, als je geen overgewicht meer hebt dan voel je je lichamelijk en geestelijk beter, zeker op de lange duur.


Het volgende artikel gaat over je gedachten verzetten en loslaten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? stuur een email naar order@latierraverde.nl en ik stuur je de link als er een nieuw artikel is gepubliceerd. 


zondag 2 juli 2023

Niet meer aan eten denken

Ga bij jezelf eens na hoe vaak per dag je aan eten denkt. Natuurlijk zijn er veel momenten dat je bewust denkt aan eten, bijvoorbeeld: Wat zal ik vanavond koken? Heb ik daar alles voor in huis?
Helaas blijft het daar meestal niet bij, maar denken we constant ook onbewust aan eten. Als je door een winkelstaat loopt en je ziet links en rechts restaurantjes, cafétjes, ijsjes, snackbar, supermarkt, snoep-snack en voedsel afdelingen bij niet supermarkten, bv de drogist. Je gaat een winkel binnen om deodorant te kopen en je als je niet oppast ga je naar buiten met drop, minimarsjes, noodles, koeken, chips...... 



Maar ook op tv, radio, langs de weg, in de krant, in een tijdschrift, noem maar op. En je ziet ook overal iedereen eten: patatjes, ijsjes, snoep, snacks, de lunch, iedereen eet gewoon op straat. Een als je het niet kan zien dan kun je het wel ruiken: vers gebakken brood, de rookgeur van de Burger King, de keukens van restaurants, de koffie op je werk. 
Zo word je iedere paar minuten geconfronteerd met voedsel. 

En iedere keer word je weer in verleiding gebracht, ook als het onbewust is. "Aanzien doet gedenken". Zeker als je op je gewicht let, of als je juist wilt afvallen, is dit niet fijn. Dat maakt het zwaarder dan het zou moeten zijn. Het is dan ook de moeite waard om je er tegen te wapenen. Dat gaat niet even in een paar dagen. Het vergt veel geduld en wilskracht. Voor elk persoon is het dan ook een gevecht dat je met jezelf aan gaat. Maar als je dapper volhoudt en doorvecht zal het je echt lukken! 

Om mee te beginnen:
Stel dat je een dieet volgt, maar je komt in de verleiding tijdens het boodschappen doen om iets lekkers te kopen. Op zich niet zo'n ramp, mits het maar af en toe gebeurd. Het probleem is dat je je vaak daarna schuldig voelt, vooral als je weer op de weegschaal staat en je bent niet zoveel afgevallen als je gehoopt had. De oplossing: Voel je ten eerste niet schuldig. Neem het zoals het is. Als je een keertje je tanden vergeet te poetsen, vallen de gaten ook niet meteen in je gebit. Denk niet meer aan het probleem, maar aan de oplossing! Bedenk of het lekkere de moeite waard was. Was het superlekker en echt de moeite waard, dan is het goed: een echte traktatie! Daar kun je met plezier aan terugdenken. Doe het echter niet met regelmaat, dan is het geen traktatie meer. Maar viel het eigenlijk tegen, was het ijsje in no-time op en had je er eigenlijk helemaal niet zo'n hemels gevoel bij, dan is het niet goed. Laat het de volgende keer dan liggen, want het is niet de moeite waard! Zonde van je tijd, geld en je dieet! 
De moraal van dit verhaal is dat je best kan genieten van iets extra's of iets lekkers, ook als je aan een dieet bent. Als je er maar echt van geniet en maak er geen gewoonte van.

Een tweede punt is: leer prikkels te negeren! Niet makkelijk en er gaat tijd in zitten om dit aan te wennen. Toch kan het. Heb je vroeger gerookt en heb je het afgeleerd? Zo kun je ook afleren op eetprikkels te reageren. Alles is een kwestie van wennen. Ook als iemand stopt met roken, kan het persoon terugvallen voor een tijdje. Maar als je echt wilt stoppen, dan lukt het ook, ook al kost het misschien wel maanden voordat je er echt niet meer aan denkt. Tijdens het boodschappen doen, bedenk bij ieder product dat je in de winkelwagen legt of je het wel echt nodig hebt. Is die zak chips echt nodig? Of dat pak koekjes? Of die fles frisdrank? Probeer eens alleen maar basis producten te kopen, want hoogstwaarschijnlijk ligt er thuis in de kast nog genoeg lekkers om de week door te komen. En zo niet, dan kun je beter een zak appels kopen dan een pak gevulde koeken. En het kan best zijn dat je de appel meer gaat waarderen dan de gevulde koek!

Het derde en laatste punt van dit artikel is: niet meer hunkeren.
Denk niet steeds aan die lekkere en ongezonde dingen. Gedachten als "oh wat heb ik zin in een zak chips" of "ik wou dat ik een ijsje had". Zoek dingen waar je met andere zintuigen van kunt genieten en

Wat een prachtig gevormde bloem is de kamperfoelie
En het ruikt vreselijk lekker
besteed daar alle aandacht aan. Smaak is maar één zintuig van de vijf. De rest: reuk, gevoel, zicht en gehoor zijn er ook en worden vaak tekort gedaan. Dus ga op zoek naar dingen die je reuk, gevoel, zicht en gehoor strelen. Voorbeelden: een lekker ruikende bloem, het aaien van een kat, een mooi schilderij of fijne muziek. Doe het eens bewust: het ruiken aan een bloem (bijvoorbeeld een hyacint, lavendel, jasmijn), het voelen als je de kat aait, bestudeer het schilderij en luister echt naar de tekst van een liedje. Je zult zien dat je dan niet meer hunkert naar de chips of gevulde koek.

Meer weten? Volg de blog voor wekelijks meer tips en feiten. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? stuur een email naar order@latierraverde.nl en ik stuur je de link als er een nieuw artikel is gepubliceerd. 

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...