zaterdag 11 juli 2020

Warme dagen

Het is zomer. Dat betekent warme dagen, vakantie, lekkere lange avonden en relaxen in de tuin, op je balkon, op het strand of in het park. 

Veelal wordt gedacht: "Nu het zomer is heb ik geen zin om af te vallen, of me aan een dieet te moeten houden". Men wacht liever tot september, als het "gewone leven" weer op gang is gekomen. Toch is het makkelijker om juist in die zomermaanden een paar kilootjes kwijt te raken. Waarom? Er zijn 3 belangrijke redenen:

  1. In de zomer ben je veel buiten, je bent actiever, denk maar eens aan wandelen, fietsen en zwemmen.
  2. Lichte zomermaaltijden die weinig tijd in de keuken vragen zijn favoriet.
  3. In de zomer is de keus aan vers fruit en verse groente groter.

In dit artikel geef ik je een aantal zomerse recepten die prima in het dieet programma passen. Wil je meer weten over het SuperSlimDieet, kijk dan op http://superslimdieten.nl/ 

Zomers ontbijten

Ontbijtsmoothie (1 persoon)

Ingrediënten:
150 g magere yoghurt
3 eetl havermout
100g (gemengd) fruit, zoals bosvruchten, banaan, peer, aardbei enz.
1 el gemalen amandelen
1 tl honing

Bereiding:
Pureer alle ingredienten in de blender of met de staafmixer.
Voedingswaarde: 270Kcal, 12g eiwit, 9g vet, 35g koolhydraten, 5g vezel

 

Roereitje met groenten (1 persoon)

Ingrediënten:
1 ei, geklutst met 1 eetlepel melk)
1 kop (ca 100g) in kleine blokjes gesneden groenten: courgette, paprika, ui, champignon, prei enz.
1/2 eetlepel (olijf) olie
zout en peper

Bereiding:
1.       1 bruin broodje met halvarine besmeerd
2.       Verhit de olie in een koekenpan. Roerbak de groente totdat deze net gaar is.
3.       Roer het ei door de groenten en blijf roeren totdat het ei bijna helemaal gestold is.
4.       Breng het roerei op smaak met zout en peper en beleg het broodje ermee.
Voedingswaarde: 290kcal, 12g eiwit, 16g vet, 25g koolhydraten, 5g vezel

 

Zomerse lunch gerechtjes

 

Pita met kip en tzaziki (1 persoon)

Ingrediënten
1/2 komkommer
2 eetl kwark
teentje knoflook
75g gerookte kipfilet in stukjes
dun gesneden rode kool of sla
1 pita broodje

 

Bereiding:
1.       Rasp de helft van de komkommer en meng met de kwark en de knoflook (fijn gesneden of uitgeperst). Breng op smaak met zout en peper.
2.       snijd de rest van de komkommer in dunne plakjes.
3.       Rooster de pita in een broodrooster of gril .
4.       Snijd de pit's open en bestrijk met de tzaziki, beleg met de komkommer, de kip en de kool.
Voedingswaarde: 280 kcal, 30g eiwit, 5g vet, 25g koolhydraten, 2g vezel

 

Tortilla met tonijnsalade (2 personen)

Ingrediënten:
1 blikje tonijn, uitgelekt
1 ui, klein gesneden
40 gr komkommer, in kleine blokjes
1 tomaat, in kleine blokjes
2 el yoghurt
1 el mayonaise
Peper en zout - naar smaak
1 handje rucola
4 (volkoren) tortilla wraps

Bereidingwijze
1.       Prak de tonijn met een vork en meng het met de gesneden groenten in een schaaltje.
2.       Voeg de yoghurt en mayonaise toe en roer goed.
3.       Voeg naar smaak peper en zout toe.
4.       Verdeel de rucola over de tortilla's en verdeel de salade erover.
Voedingswaarde per portie: 275 kcal, 26g eiwit, 7g vet, 25g koolhydraten, 1g vezel

 

Zomerse avondmaaltijden

Kidneybonen salade (2 personen)

Ingredienten:
1 klein blik kidneybonen (uitlekgewicht ca. 300 gram)
½ kleine rode ui
1/3 komkommer
100 gram kerstomaatjes
1 stengel bleekselderij
4 takjes peterselie
6 blaadjes munt
citroensap
1 eetlepel olijfolie
60g volkoren (stok)brood

Bereiding:
1.       Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af.
2.       Maak de groente schoon. Snijd de ui fijn, het stuk komkommer in blokjes, halveer de tomaatjes en snijd de bleekselderij in smalle boogjes.
3.       Was de kruiden en knip ze klein.
4.       Meng alles door de kidneybonen en maak de salade op smaak met citroensap, de olijfolie en wat peper.
5.       Lekker met (geroosterd) volkorenbrood.
Voedingswaarden per portie: 335kcal, 20g eiwit, 8 g vet, waarvan 1g verz. vet, 40g koolhydraten, 15g vezel

 

Spaghetti met zalm en courgette (2 personen)

Ingrediënten:
100g (volkoren) spaghetti ongekookt
100g gerookte zalm (snippers)
1 ui, gesnipperd
1 courgette, in blokjes
1/2 eetl olijfolie
150ml groentebouillon(van een blokje of poeder)
100g roomkaas light
1-2 eetl citroensap, naar smaak
verse dille, naar smaak
zout en peper

Bereiding:
1.       Kook de spaghetti gaar.
2.       Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig. Doe de courgette erbij en bak mee. Schenk de groentebouillon erbij en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
3.       Roer de roomkaas en de zalm erdoor en breng op smaak met citroensap, dille, peper en zout.
4.       Serveer de saus over de spaghetti.
Voedingswaarde per portie: 380kcal, 28g eiwit, 11g vet (waarvan 3 verz. vet), 43g koolhydraten, 3g vezels

 

Lekkere frisse hapjes voor tussendoor of als Tapas:

 
·         Meloen met een plakje Serrano ham omwikkeld
·         Tomaat met sardientjes op een toostje
·         Rijstcracker met Hütekäse en plakjes komkommer
·         Rijstcracker met Hütekäse en plakjes vers fruit
·         Tzaziki van geraspte komkommer (uurtje laten uitlekken), griekse yoghurt en knoflook. Serveer op een toostje of gebruik als dip voor groenten.
·         Cracker of geroosterd brood met rucola, 30+kaas, plakje tomaat en beetje pesto
·         Schaaltje olijven (ingelegd in water) met knoflook of kruiden




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...