woensdag 10 maart 2021

Recept van de week: Foe yong hai

 


Ik heb zelf een paar kippetjes in de tuin lopen en die leggen braaf eitjes. Vooral in het voorjaar krijgen ze een extra leg-spurt en komt het voor dat de hoeveelheid eieren nogal oploopt. Alhier op het platteland in Spanje heeft bijna iedereen of de familie wel een paar kippen, met als gevolg dat je de eieren aan de straatstenen niet kwijt kunt. Dus eten wij in het voorjaar altijd veel eiergerechten. Eén van de favorieten is Foe yong hai, een makkelijk en gezond gerecht waar je veel mee kunt variëren. 



Foe Yong Hai

Voor 2 personen
1 eetl olie
1 uitje, in blokjes
2 a 3 tenen knoflook, fijn gesneden
300g chinese roerbakgroente (of combineer zelf, met bijvoorbeeld prei, wortel, champignons,  taugé, chinese kool en/of sperzieboontjes)
4 eieren
scheutje water
zout en peper
Voor de zoetzure saus:
2 eetl water
2 eetl azijn
1 eetl suiker
1/2 theelepel maizena
1 eetl ketchup
1 theelepel bouillonpoeder
 
Bereiding
1.       Verhit de olie in de koekenpan. Roerbak ui, knoflook en roerbakgroente totdat alles beetgaar is.
2.       Klop de eieren los met de water. Breng op smaak met zout en peper.
3.       Vet een (vierkante) overschaal licht in met olie. Meng de groenten door het ei mengsel. Verdeel het eimengsel in de overschaal.
4.       Bak de Foe yong hai 20-30 minuten in de oven op 180ᵒC, of tot het ei helemaal gestold is.
5.       Meng voor de saus in een steelpannetje het water, azijn, suiker en maizena. Laat al roerend aan de kook komen. voeg de ketchup en bouillonpoeder toe en roer goed.
6.       Serveer met gekookte zilvervliesrijst
Voedingswaarde per portie: 240 kcal, 15g eiwit, 15g vet, 9 g koolhydraten, 3,7g vezel.

Dit is de vegetarische versie, maar je kunt er ook heel goed vlees in verwerken. Denk aan uitgebakken spekreepjes, hamreepjes of kipfilet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...