maandag 13 september 2021

Gado gado met zelfgemaakte saté saus


Een standaard gado gado schotel bestaat uit vele soorten groenten, gekookt, geblancheerd of rauw, aardappelen, gekookte eieren en saté saus. Zo'n schotel is heerlijk, maar als je aan je gewicht wilt denken is het wel een hele zware maaltijd. Daarom heb ik deze magere variant bedacht, met lekker veel groenten en zelf gemaakte saté saus, die veel lichter is dan een kant-en-klare saté saus.

Maak eerst de saté saus:

Voor 2 personen:

1,5 eeltlepel (30 g) pindakaas (100 % pinda's) met of zonder stukjes noot
1 teen knoflook, geperst
gemberpoeder naar smaak
1 eetlepel geraspte santen van een blok
1 kopje water
1 eetlepel zoute soja saus (ketjap asam)
1 theelepel sambal naar keuze

Bereiding:

  1. Roer alle ingrediënten door elkaar en verwarm al roerend op een laag vuur.

Dan de rijst en groenten:

70 g (zilvervlies- of meergranen) rijst
1/2 komkommer, gewassen en met schil in dunne plakjes gesneden
1 kleine broccoli in roosjes verdeeld
100 g sperziebonen, vers (schoongemaakt) of uit de diepvries
1/2 bakje taugé (60-70 g)
4 kleine eieren

Bereiding:

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  2. Kook de eieren hard.
  3. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Voeg voorzichtig de broccoli toe en kook een paar minuutjes totdat de broccoli net gaar is. Haal met een schuimspaan uit het water en spoel af onder koud water. Laat goed uitlekken en leg op een mooie schaal of bord.
  4. Doe de sperziebonen in het kokende water totdat ze net gaar zijn en haal met de schuimspaan uit het water. Spoel af onder koud water, laat even uitdruppen en leg bij de broccoli op de schaal.
  5. Dompel de taugé kort in het kokende water (blancheren). Bijna meteen eruit halen en afspoelen onder koud water. Schik de taugé en komkommer ook op de schaal met groenten.
  6. Check de dikte van de saté saus. Als die erg dus is, los dan een beetje maizena op in een klein beetje koud water, breng de saus aan de kook en dik deze in met de maizena tot de gewenste dikte. Als de saus te dik is, breng weer aan de kook en verdun met een beetje water tot de gewenste dikte. Breng eventueel op smaak met zout en/of peper.
  7. Serveer de groenten met de rijst, de saté saus en eventueel extra sambal naar keuze.

Voedingswaarde per persoon: 416 kcal, 24 g eiwit, 19 g vet, 30 g koolhydraten, 5 g vezels.

Ook met gado gado kun je eindeloos variëren. Kies voor groenten in het seizoen: gekookt: witte kool, groene kool, pak choi, bloemkool, snijbonen, worteltjes, courgette, prei, bleekselderij, krieltjes; of rauw: puntpaprika, worteltjes, radijs, rettich. 

Of maak het nog simpeler en serveer rijst met kort gekookte of gewokte groene kool, bruine bonen (uit een pot) en saté saus.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...