woensdag 8 september 2021

Recept van deze week: Tostada con tomate

 Deze week een traditioneel ontbijtrecept uit de Extremadura:

Per persoon:

60 g (volkoren) brood*, dit kunnen sneetjes zijn, een pistolet of een stukje stokbrood
1 theelepel goede olijfolie
1 tomaat
1 klein teentje knoflook (of naar smaak), uitgeknepen of fijngewreven
zout en peper

Bereiding:

  1. Snijd eventueel het brood doormidden als je pistolet of stokbrood gebruikt.
  2. Toost het brood in een broodrooster of onder een grill tot lichtbruin.
  3. Sprenkel de olijfolie erover.
  4. Smeer de knoflook erover.


 5. Rasp de tomaat met een ouderwetse kaasrasp, zodat het vel achterblijft. Giet eventueel het teveel aan
     vocht af.
 6. Smeer de tomaat over de tostada en bestrooi met zout en peper naar smaak.

Voedingswaarde per tostada: 200 kcal, 6 g eiwit, 6 g vet, 30 g koolhydraten, 4 g vezels.

* Met het brood kun je eindeloos variëren. Meestal gebruikt men in de Extremadura een witbroodsoort die "pan normal" wordt genoemd. Dit betekent "gewoon brood". Dit brood wordt bij iedere maaltijd gegeten, want zonder brood is de maaltijd niet compleet. Voor de tostada kun je echter alle soorten brood gebruiken. Het beste is natuurlijk een volkoren of meergranen soort. 

Variatie: Een Tostada Catalana is een tostada als hierboven beschreven, belegd met Spaanse ham. Hoe beter de ham hoe lekkerder de tostada :-)

Voor een volledig ontbijt neem je er een portie fruit bij en een schaaltje magere yoghurt, gezoet met een beetje honing. Drink er koffie of thee bij zonder suiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...