vrijdag 8 oktober 2021

Heerlijke maaltijdsoep met pompoen


Deze maaltijdsoep is heel makkelijk te maken en je scoort er gegarandeerd mee op een feestje of als je visite hebt.

Ingrediënten

voor 4 personen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel groene curry pasta, uit een pot of zelfgemaakt (zie onder)
Uitje, gesnipperd (niet nodig als je zelfgemaakte curry pasta gebruikt)
1 kilo pompoen, schoongemaakt en in blokjes
1 liter kip- of groentebouillon
3 kleine aardappels, geschild en in kleine blokjes
200 g diepvries spinazie, ontdooid, of 400 g vers
200 g kikkererwten uit pot of blik
4 eetlepels kokosmelk uit blik of pak
Fijngesneden korianderblad.

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een grote soeppan, liefst met anti-aanbaklaag. Roerbak de currypasta een paar minuten totdat deze lekker gaat ruiken. Voeg de ui en pompoenblokjes erbij en roerbak even totdat alles goed gemengd is.
  2. Doe de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat sudderen totdat de pompoen gaar is. Laat de soep even afkoelen.
  3. Pureer de soep met een staafmixer tot een romige gladde massa. Zet weer op het vuur, breng aan de kook en voeg de aardappelblokjes toe.  Doe er eventueel een beetje water bij als de soep erg dik is. Kook de soep totdat de aardappel gaar is. 
  4. Roer de spinazie erdoor en de kikkererwten en verwarm goed door. 
  5. Schep op vier diepe of soepborden en roer bij elk bord een eetlepel kokosmelk door de soep. Bestrooi met wat korianderblad.

Voedingswaarde per portie: 334 kcal, 11 g eiwit, 13 g vet, 46 g koolhydraten, 11 g vezels.

Zelf gemaakte curry pasta.

Niets is makkelijker dan je eigen curry pasta maken. Je kunt de pasta helemaal afstellen naar je eigen smaak en wensen. Om bepaalde gerechten te bereiden worden specifieke kruiden of specerijen toegevoegd, deze kun je vaak makkelijk vinden op kooksites. De basis is echter altijd hetzelfde. Ik geeft behalve de basis, een paar voorbeelden:

Basis curry pasta:

  1. Snijd 1/2 ui, 2 tenen knoflook, 1 cm gember in grove stukken. Doe in een blender, keukenmachine of beker voor de staafmixer. Schenk er een eetlepel olie bij en voeg naar smaak zout toe.
  2. Mix e/of maal dit tot een fijne pasta.

Voor een kruidige curry pasta:

  1. Voeg 1/2 theelepel korianderzaad, een stuk citroengras (alleen het zachte binnengedeelte), 1/2 theelepel koenjit, een snuf komijn en een snuf kaneel toe en maal samen met de rest fijn.

Voor een pittige rode curry pasta:

  1. Voeg 1/2 theelepel korianderzaad, rode pepertjes naar smaak, een eetlepel citroensap, suiker naar smaak en zwarte peper toe aan de basisingrediënten en maal tot een fijne pasta.

Voor groene curry pasta:

  1. Voeg een paar hele stengels verse koriander, 1/2 theelepel korianderzaad, een stuk citroengras en een mespunt cardamon toe aan de basisingrediënten en maal tot een fijne pasta.

Met zelfgemaakte curry pasta's kun je eindeloos variëren. Voeg je favoriete Aziatische kruiden toe en proef het resultaat. Heb je teveel gemaakt, dan kun je de overgebleven curry pasta een paar dagen in een potje bewaren, onder een laagje olie, in de koelkast. Verrijk je soep, bami, nasi of groentegerecht met de curry pasta.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...