dinsdag 12 oktober 2021

Vol of mager, that's the question

Ik kom de laatste tijd vaak vragen tegen of je nu volle of magere melkproducten moet gebruiken. Wat is slecht, wat is goed? 

Er gaan zoveel tegenstrijdige adviezen in de rondte dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 


In de negentiger jaren waren eieren ineens taboe. In alle tijdschriften, op de tv en in de krant stond hoe slecht eieren zijn en dat je vooral NIET MEER DAN 2 EIEREN PER WEEK mag eten. Een decenniumpje later werden eieren ineens gezien als het meest perfecte pakketje voeding en werd er aangeraden om zeker tijdens een dieet regelmatig een ei te eten.......

Boter: Begin deze eeuw was roomboter ineens heel slecht voor je. Je werd vies aangekeken als je lekker dik roomboter op je brood deed. De prijs van roomboter was jaren lang heel laag en de boer verdiende niets op het vetpercentage in de melk. Maar wat scherts mijn verbazing een jaar of twee geleden: Roomboter: dat is goed voor je. Iedereen moet meer roomboter eten. Als je aan de lijn doet dan neem je gewoon Light roomboter, of roomboter halfvet. De prijs van roomboter schoot omhoog. Wel goed voor de boer in dit geval ;-)

Huidige situatie: Alles moet koolhydraat arm en vooral suiker(s) zijn grote boosdoeners. We moeten keto eten, ondanks het feit dat je met (meervoudige) koolhydraten zeer belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Het is geen wonder dat je niet meer weet wat je moet geloven. 

Ik zeg: Je mag alles eten en drinken. Jouw gevoel van well-being is het belangrijkste. Als je je gedwongen voelt om dingen te eten of juist niet te eten dan voel je je niet gelukkig.

De Boosdoener is naar mijn mening het woordje "TE": TE veel calorieën, TE veel vet, TE veel suiker en TE veel snacks en aan de andere kant TE weinig beweging, TE weinig groenten, TE weinig fruit.


Zowel in mijn boek "Het SuperSlimDieet, afgestemd op jouw persoonlijke behoefte" als tijdens de begeleiding van mijn clienten, probeer ik mensen bewust te maken dat het allemaal draait om je natuurlijke evenwicht. Ik begeleid je om je eigen balans te zoeken in je routine en in je leven. Eten als je ook actief bent is één van de belangrijkste dingen die je leert tijdens het dieet. 

Ik kreeg onlangs de vraag of het erg is als je volle melkproducten eet en drinkt en of dat wel mag tijdens het dieet. Alles mag, maar waarom kies je voor vol in plaats van halfvol of mager. Het antwoord was dat je van halfvolle of magere producten eerder honger krijgt. Als je volle yoghurt kiest ten opzichte van magere yoghurt, dan krijg je meer calorieën binnen en meer vetten. Dat moet je vervolgens compenseren, oftewel weer in balans brengen. Op een schaaltje is dat niet zo heel veel, 90 kcal ten opzichte van 50 kcal voor magere yoghurt. Hier kun je niet eerder honger van krijgen, want het verschil is maar 3% van je dagelijkse calorieën tijdens het dieet. Het is dus eerder het IDEE dat je eerder honger krijgt. En als je het schaaltje yoghurt voor ontbijt eet, eet je dan wel genoeg andere voedingsmiddelen voor een volwaardig ontbijt? Eet je de yoghurt echter als een tussendoortje, dan zul je meer en langer verzadiging voelen als je een schaaltje magere yoghurt met stukjes fruit eet, dan alleen een schaaltje kale volle yoghurt. 


Tijdens het SuperSlimDieet, of je het nu op je zelf met het boek volgt, of dat je het onder mijn begeleiding doet, het uiteindelijke resultaat is dat je niet meer hoeft na te denken om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon te volgen, maar het gaat automatisch. Ook laat je je niet meer beïnvloeden door zogenaamde adviezen van wat wel of niet goed voor je is. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad staan nog steeds volledig achter een gebalanceerd dieet, bestaande uit gezonde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen weg laten uit je dagelijks dieet, is alleen aan te raden onder begeleiding van een arts of diëtist, zodat er geen negatieve gevolgen voor je gezondheid ontstaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...