woensdag 10 november 2021

Gezond of niet gezond?

Waarom zeggen we dat bepaalde etenswaren en voedingsmiddelen ongezond zijn? Wie bepaald dat en wat betekent het voor jou?

Tegenwoordig wordt alles in een hokje gestopt en daarnaar beoordeeld. Zo ook met eten. Je hebt gezond eten en ongezond eten. Waar ligt nu het verschil, waarom is het ongezond?

Iedereen weet dat een grote Marsreep in de categorie "ongezond" valt. Dat komt omdat het enorm veel suiker en vet bevat en totaal geen vitaminen en mineralen. Het levert een hoop energie in calorieën, maar geen bouwstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Het worden daarom "lege calorieën" genoemd. Als je die lege calorieën niet gelijk opgebruikt (bijvoorbeeld als je een stuk fietst, een sporttraining hebt of zwaar lichamelijk werk) dan zet je lichaam de calorieën om in vet. Dit zelfde geldt voor alle "ongezonde" etenswaren. Denk maar eens aan alle repen, drop, snoepgoed, koek, cake, taart, slagroom, ijs en al die lekkere dingen


Maar ook hartige snacks vallen vaak in de categorie "ongezond". Waarom is dan een portie patat ongezond en een portie gekookte aardappelen niet? Omdat er in verhouding te veel vet in de portie patat zit. Ieder stukje patat is omringd door een laagje vet. Als je er dan ook nog een portie mayonaise bij neemt, dan heb je met 1 patatje met al anderhalve maaltijd aan calorieën binnen gekregen. Het nadeel: het patatje met vult niet voldoende en dus neem je er iets bij. Je krijgt op die manier veel calorieën uit vet binnen en weer weinig calorieën die nuttig zijn voor je lichaam.

Maar dat betekent echt niet dat je altijd die "ongezonde" etenswaren moet laten staan. Nee zeg! dan is het leven straks erg saai. Als je jezelf steeds maar moet verbieden om dit niet te eten, of te dwingen dat wél te eten, dan wordt je leven een krampachtig geheel dat altijd maar om eten draait. Dat is zeker niet goed en ook niet verstandig op de lange duur. Om toch regelmatig te snacken en te snoepen kun je het volgende doen:

Neem een punt gewone appeltaart voor je ontbijt. Appeltaart is vrij vet en daardoor hoog in calorieën,


maar als je je werkdag begint, werk je dat extra eraf. Daarbij is een punt appeltaart zo rond de 300 kcal, je kunt er dus zelfs nog een portie yoghurt bijnemen en je hebt een perfect gebalanceerd ontbijt! MAAR niet iedere dag!!! Zie het als een bijzonder ontbijt voor een bijzondere dag. Dat kan een weekend dag zijn, een vrije of vakantiedag, je verjaardag, of een supergoedgevoel dag.

Ook vruchtenvlaai is prima voor een speciaal ontbijt of een lunch.

Voor een lekkere traktatie: slagroomsoesjes zijn rond de 50 kcal per stuk. Daar mag je bij de koffie dus best twee van nemen.

Ook een patatje kun je best zo af en toe eten. Neem geen grote portie, maar bijvoorbeeld 100 gram (twee flinke opscheplepels, weeg het af!!). In plaats van mayonaise, neem 2 eetlepels halva- of yogonaise. Bij elkaar zit je dan ongeveer op de 400 kilocalorieën, dus eet om een gevold gevoel te krijgen een bakje sla erbij (met heldere dressing). Of maak een simpel groentensoepje (recept hieronder) en eet dat vooraf of erbij. 

Maak je pizza zelf: Maak of koop een pizza bodem en bestrijk met tomatenpuree. Smeer daar overheen 1 eetlepel pesto (liefst zelfgemaakt). Verdeel een half bolletje mozzarella light erover en bak de pizza af.

Al deze tips zijn natuurlijk voor zo af en toe. Je hoeft als je gezond wilt eten niet als monnik te leven, je kunt best genieten van lekker "ongezond" eten. Maar weet wat je neemt en wanneer. Een Mars of Snicker als lunch geeft je vrijwel geen voldoening, na een uurtje heb je weer honger. Neem in plaats van een hele Mars de mini variant en eet er gewoon een lekkere boterham of pastasalade aan vooraf. Het reepje als laatste geeft het idee van een zalig toetje en geeft dan veel meer voldoening.

Het moraal van dit verhaal: Wees niet krampachtig in je keuzes van gezond en ongezond voedsel. Ongezond is niet dodelijk, maar compenseer of balans het met iets wat gezonder is. Probeer, experimenteer en combineer met je eten en met het aanbod van eten. En lees etiketten!

Groentensoep: zelfgemaakt in een handomdraai

per persoon
150 gram groenten naar keuze (pompoen, courgette, spinazie, wortel, postelein, broccoli, gemengde


groenten of soepgroenten)
1/2 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
1/2 ui in stukken, of 2 bosuien in ringen
300 ml bouillon naar keuze
peper
verse kruiden naar smaak en keuze (basilicum, bieslook, peterselie, koriander)

Bereiding:

  1. Maak de groenten schoon en snijd in gelijke stukken.
  2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui een minuutje. Voeg de groenten toe en roerbak even mee (hoe harder de groente hoe langer je kunt mee fruiten; bladgroenten hoeven eigenlijk niet meegefruit te worden).
  3. Giet de bouillon in de pan en laat het geheel aan de kook komen. Sudder tot de groenten gaar zijn.
  4. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Maal alles tot een gladde massa met bijvoorbeeld een staafmixer of in de blender. Zet weer terug op het vuur en voeg peper en verse kruiden naar smaak toe. 
  5. Even doorwarmen, maar niet meet laten koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...