vrijdag 5 november 2021

Snoep en snack perikelen

Ik las van de week een artikel op de site van het voedingscentrum over de geschiedenis van het snoepen. Hoe leuk om te lezen hoe er 50 jaar geleden gesnoept werd. Ik kan mij nog levendig herinneren dat ik snoep ging kopen bij de sigarenzaak "Woestenburg" bij ons om de hoek. Het was een donker knus zaakje, met een speciale geur van sigaren, sigaretten, snoep en krantenpapier. De hele snoepvoorraad van meneer Woestenburg bestond uit misschien twee keer een halve meter in de schappen. Maar wat een keuzestress: toen al! Je had natuurlijk de kauwgombal, de toverbal, de

dropveter, spekkies, suikerblok, zakjes zwart-en-wit, salmiac knots, een lolly of twee en de laatste jaren van zijn bestaan ook de Caramac (een karamelreepje). Woestenburg is eind jaren zeventig met pensioen gegaan en met hem is de laatste sigarenzaak in onze wijk verdwenen. De rol van de sigarenzaak werd overgenomen door de eerste supermarkten in de buurt. 



Toen ik een meisje was kreeg ik soms een kwartje (25 guldencent) of een dubbeltje (10 guldencent) van mijn vader als ik een slof sigaretten ging halen bij Woestenburg. Dan was het echt dubben of je een knots nam, een toverbal of twee spekkies. Het kon wel een kwartier duren voor je de juiste keuze had gemaakt, want het volgende kwartje of dubbeltje kon best wel eens lang op zich laten wachten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Kinderen op de basisschool (het merendeel) hebben tegenwoordig genoeg zakgeld om iedere dag iets lekkers te kopen. En dan blijft het niet met bij een kauwgombal, maar praten we eerder over een mars, een snicker, een zak drop of een zak chips. Als ik wel eens observeer in de supermarkt, zo net na schooltijd, dan vind ik het niet raar dat het overgewicht bij kinderen en tieners enorm toeneemt. Het ergste daarbij is, dat wat je in je kinderjaren leert, veel moeilijker is af te leren als je ouder bent. Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar kinderen die veel zoetigheid en veel snacks hebben gekregen toen ze jong waren, zullen altijd worstelen met de drang naar snoepen en snacken. 

Ik zou niets liever willen dan ouders ervan bewust te maken dat kinderen geen snoep of snacks nodig hebben. Als je honger hebt: neem dan een boterham; heb je dorst: drink dan water of thee; heb je heel erg veel zin in iets lekker, neem dan een stuk fruit. En laat kinderen zoveel gezond eten eten als ze willen, daar bedoel ik mee het warme eten, de boterhammen tussen de middag en het ontbijt. Ik heb een

moeder gekend die haar kinderen een uurtje voor de avondmaaltijd een flink glas yoghurtdrink liet drinken. De reden hiervoor was: je hebt nog niet genoeg gedronken vandaag. Vervolgens at het kind niet meer tijdens de avondmaaltijd, want het zat nog vol met yoghurt. Het kind mocht echter niet van tafel voor dat het (toch al flinke) bord eten op was. Het gevolg van zulk gedrag is een verstoord eetritme en later een probleem met overgewicht. Het kind heeft immers nooit geleerd naar het hongergevoel te luisteren of naar het gevoel "ik ben vol".

Wat kun je beter doen? Geef je kind om een uur of vier nog iets te eten, bijvoorbeeld een stuk fruit en wat te drinken. Dat kan heel goed water zijn, het hoeft niet altijd iets zoets te zijn. Of je geeft je kind een bekertje drinkyoghurt, maar dat alleen is al voldoende en er hoeft echt geen cracker of koek bij. Bij het avondeten laat je je kind eten totdat het aangeeft dat het genoeg heeft. Geen zorgen: een kind laat zichzelf echt nooit verhongeren, dus je hoeft nooit bang te zijn dat je kind niet genoeg zou eten. Zorg wel dat je gezonde maaltijden aanbiedt, met flink groente, magere vleessoorten en voldoende koolhydraten. Natuurlijk kun je één keer in de week minder gezond eten, maar houdt het als iets speciaals en op een bepaalde dag. Kinderen houden niet alleen van regelmaat, maar ook van het aftellen naar iets speciaals. Maak dan bijvoorbeeld eens pannenkoeken, of patat met appelmoes, of een pizza (maak die zelf met je kids!) of ga iets halen bij de chinees.

En wat vooral heel belangrijk is: druk geen stempels op eten: maak het geen drama door je kind te dwingen iets te eten wat het niet lust of wil. In zo'n geval negeer je het gewoon, want morgen eet je kind wel weer gewoon. Laat het krampachtige varen en ga relaxed met eten en drinken om. Dat stemt iedereen vrolijker en maakt de maaltijden gezellig en relaxed.

Meer over snoepen door de jaren heen, klik hier

een geschiedenis van snoepen en snacken - voedingscentrum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...