donderdag 23 december 2021

Balansen tussen de feestdagen


De laatste week van het jaar is geen gemakkelijke voor ons lijners en bewuste eters. We zijn hoogstwaarschijnlijk ergens uitgenodigd met de kerst, of je hebt zelf een paar vrienden of familie op bezoek. Traditie wil nu eenmaal dat we met kerst en oud-en-nieuw extra uitpakken en dat doen we met veel eten en drinken. Daar is heus niets mis mee, geniet er lekker van, het is tenslotte niet alle dagen feest!


Dat laatste is belangrijk voor ons: Het is niet alle dagen feest! Beperk uitspattingen tot de feestdagen, geniet, eet en drink wat je wilt op eerste kerstdag, maar doe het niet iedere dag. Op tweede kerstdag zijn we vaak ook nog met of bij vrienden en/of familie, maar dan hoeft het echt niet zo gek als op de eerste kerstdag. Of andersom. Als je zelf entertaint, zoek op internet, of op deze blog, naar lekkere hapjes en feestelijke maaltijden die mager en gezond zijn. Er zijn eindeloos veel ideeën te vinden!

Op de dagen tussen en na de feestdagen, balans dan een dag of een paar dagen. Balansen is een idee van het voedingscentrum, waarbij je één of meerdere dagen minder eet en meer beweegt, om een uitspatting weer recht te trekken. Op een balansdag hoef je niet te vasten, maar door lichte maaltijden te eten en extra te bewegen, kun je extra calorieën snel weer verbruiken en kwijtraken.

Een paar tips voor je balansdagmaaltijden:

Maak een groentesoep als avondeten, met veel verse groenten. Een voorbeeld:

Voor twee personen:

500 g (gemengde) groenten, kies bijvoorbeeld uitje, prei, wortels, broccoli, selderij, champignons, tomaat, geroosterde paprika, asperges of kool of .....
1 el olijfolie
500 ml water
1 bouillonblokje
laurierblad
tijm, peterselie, rozemarijn, oregano of andere (verse) kruiden
versgemalen zwarte peper
2 handjes gedroogde vermicelli
klein potje of blikje bonen, wit, bruin, rood, of linzen of kikkererwten.

Bereiding:

  1. Maak de groenten die je hebt gekozen schoon en snijd in kleine stukjes.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de groenten hierin voor een paar minuutjes.
  3. Voeg water, bouillon kruiden en peper toe en breng aan de kook. Laat sudderen totdat alle groenten bijna gaar zijn, maar niet overkookt (gooi desnoods groenten die snel gaar zijn, later bij de soep).
  4. Voeg de vermicelli toe en sudder tot deze gaar is. 
  5. Voeg als laatste de bonen toe en verwarm even goed door. 
Voedingswaarde per portie: 290 kcal, 15 g eiwit, 7 g vet, 43 g koolhydraten, 16 g vezel.



Linzensalade met gegrilde paprika

Voor twee personen
600g linzen uitgelekt
3 stengels bleekselderij in halve ringetjes
3 gegrilde paprika in stukjes (uit pot en goed uitgelekt en afgedept)
2 el olijfolie
1 citroen
1 tl mosterd
provinciaalse kruiden
rucola sla

Bereiding:
  1. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  2. Gooi alle ingrediënten behalve de citroensap en rucola bij elkaar en meng goed.
  3. Voeg citroensap, zout en peper naar smaak toe.
  4. Laat de salade een paar uur goed intrekken. 
  5. Serveer op een bedje van rucola met een plak volkoren brood.
Voedingswaarde per persoon: 285 kcal, 16 g eiwit, 11 g vet, 28 g koolhydraten, 12 g vezel

Boterhammen en Sandwiches:
Neem 2 volkoren boterhammen en besmeer met halvarine.
Beleg met:
  • 2 a 3 blaadjes sla, pittige 30+ kaas, alfalfa en heel dun halvanaise.
  • dun pesto, veel rucola, pittige 30+ kaas en plakjes tomaat.
  • sardientjes in tomatensaus
  • 2 a 3 blaadjes sla, plakje schouder- of achterham, prei-kiem of ringetjes bosui en grove mosterd
  • dun pindakaas met plakjes appel
  • smeerkaas (light of 20+) met plakjes radijs of komkommer en dun aromat.
  • 2 a 3 blaadjes sla, plakjes komkommer, feta verbrokkeld, plakjes zwarte olijf, paar druppels olijfolie.
  • dun halvanaise met plakjes gekookt ei
  • 2 a 3 plakjes sla, restje kip of ham of ander vlees van de kerstmaaltijd, plakjes tomaat of radijs.
Heb je restjes vlees over van de kerstmaaltijd, maak er een salade van met verschillende soorten sla, pittige kiemgroente, tomaat en komkommer. Varieer met wat je in de groente la hebt liggen of wat er over is van de kerst. Maak een dressing van magere (Griekse) yoghurt of zure room light, met wat citroensap, mosterd, peterselie en bieslook. 

Je kunt magere dressings en sausjes maken met magere yoghurt. Is de yoghurt echter erg dun, laat deze dan een uurtje in een doek (kaasdoek, oude theedoek of zakdoek) uitlekken in een zeef boven een kom. Gooi het uitlek water weg, of je kunt er een drankje mee maken door er bijvoorbeeld een beetje magere yoghurt bij te doen en wat limonade siroop. De ingedikte yoghurt kun je gebruiken in plaats van mayonaise. Als je het echter iets te zuur of te wrang vindt, dan kun je er een paar korrels suiker in doen of een lepeltje echte mayonaise. Met verse kruiden en specerijen valt het zure echter vaak weg.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...