Ik las onlangs een artikel over het verminderen van koolhydraten in je dieet. Ik ben niet echt een voorstander van het verminderen van één soort voedingsmiddelengroep, maar raad juist altijd aan om alles in balans te houden. Net als eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen, heeft je lichaam ook koolhydraten nodig. In voedingsmiddelen met koolhydraten (bijvoorbeeld brood en pasta) zitten belangrijke mineralen en vitamines, die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Waar ik het wél helemaal mee eens ben, is het minderen van koolhydraten zoals suikers en geraffineerde producten (bijvoorbeeld wit brood, frisdrank, sap uit pak). Als je gezonder wilt gaan eten en daarbij ook nog wat kilo's wilt afvallen, laat dan als eerste alle frisdranken, sappen en drinkyoghurt staan. Met deze voedingsmiddelen krijg je namelijk een heleboel lege calorieën binnen en te veel van het goeie. Neem bijvoorbeeld een vruchtensap: Drink daar een heel glas van (ook als het zogenaamd ongezoet is) en je hebt meteen 3 of 4 stuks fruit op. Fruit bevat veel suiker, dus 2 stuks per dag is meer dan voldoende. Laat je ook niet verleiden door de zogenaamde light versies, want de zoetstoffen die er in zitten wekken honger vaak op (zie de blog van 17 maart 2021).
Dus minder van bepaalde koolhydraten, daar sta ik helemaal achter. Maar het artikel ging verder dat je brood best uit je menu kon schrappen, omdat "het saai is om een boterham te eten". Ik stond perplex, want als er iets een veelzijdig voedingsmiddel is, is het wel brood! Je kunt met brood echt alle kanten uit. Benieuwd en nieuwsgierig geworden: Hieronder een losse greep van de mogelijkheden met brood:
Kies iedere keer als je brood koopt een andere soort (liefst bruin of volkoren, maar af en toe mag wit ook best wel):
Bruin brood, volkoren brood, bruin tijgerbrood, meergranen brood, maisbrood, boerenvolkorenbrood, waldkornbrood, roggebrood, zuurdesembrood, rozijnen en/of krentenbrood, campagnard, focaccio, Franse boule, ciabatta, stokbrood, petit pain, bruine bolletjes, maanzaadbroodjes, bagels, mueslibolletjes ......
Varieer je beleg: neem iedere keer als je boodschappen doet iets anders mee: één soort kaas en eén soort vleeswaar (magere kazen en vleeswaren hebben de voorkeur, maar vettere varianten mogen ook best wel af en toe).
Kaassoorten: jong, jong belegen, belegen, oud, antiek, komijn, Friese nagelkaas, mosterd kaas,smeerkaas (verschillende smaken), brie, camembert, roomkaas, roomkaas met kruiden, Zwitserse kaas, Maasdammer, Leerdammer, blauwe kaas, Beemster, mozzarella, parmezaan, geitenkaas.
Vleeswaren: rookvlees, pekelvlees, salami, cervelaat, leverworst, leverkaas, runderlever, tongenworst, Gelderse worst, gekookte worst, schouderham, achterham, beenham, rauwe ham, Schwarzwalder schinken, filet americain, paté, kipfilet, boterhamworst, gebraden gehakt, rosbief.
Zoet beleg: alle soorten (halva)jam, chocopasta, hazelnootpasta, pindakaas, alle soorten hagelslag, vruchtenhagel, appelstroop, vruchtenstroop, honing, stroop, plakjes fruit (appel, peer, banaan, aardbei)
Als je iedere dag een andere broodsoort met een ander beleg zou combineren, dan eet je maar één keer in de paar jaar dezelfde combinatie!
Nog steeds saai...?
Beleg met iets anders dan alleen kaas of worst en maak een feestje van je boterham :-)
- halvarine, slablaadjes, kaas (wissel dit vaak af: oud, belegen, jong, komijn, Maasdammer enzovoort), plakjes tomaat, kiemgroenten, paar druppels goede olijfolie, eventueel provinciaalse kruiden of verse kruiden.
- halvarine, pesto, rucola, magere ham soort, tomaat
- halvarine, witte kaassoort (bijvoorbeeld roomkaas light, hüttenkäse, mozzarella), fruit (vijg, appel, banaan, bessen), fijngehakte walnoten en eventueel een klein beetje honing.
- halvarine, witte kaassoort, goede jam of halvajam.
- halvarine, roomkaas light of hüttenkäse met plakjes fruit (eventueel met kaneel of anijspoeder erover)
- plakjes ei met een beetje halvanaise in plaats van halvarine
- tonijn uit blik met een beetje halvanaise (in plaats van halvarine en plakjes augurk
- sardientjes uit blik (in tomatensaus, of pikant)
- halvarine, dun paté, plakjes augurk
- halvarine, dun pindakaas, plakjes appel of banaan
- halvarine, dun pindakaas, sambal, plakjes komkommer
- halvarine, dun pindakaas, lente-uitjes
- halvarine, sla blaadjes, plakje salami of cervelaat, atjar tjampoer, Spaanse peper
- halvarine, dun chocopasta, beetje sinaasappelmarmelade
BROOD SAAI? WELNEE!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten