Veel mensen met overgewicht gaan een dieet volgen. Zo'n dieet kan inderdaad tot gevolg hebben dat je kilo's afvalt, soms in een korte tijd. Hierdoor krijg je een echte boost in je zelfvertrouwen en loop je een tijdje met opgeheven hoofd en een goed gevoel, trots te zijn op jezelf. En terecht! Je bent iets begonnen, je hebt het volgehouden en je hebt resultaat bereikt. Supergoed.
Wat gebeurd er echter na een paar dagen of weken: je gewicht loopt gestaag weer op. Als je geluk hebt blijft het steken op of net voor je oorspronkelijke gewicht. Helaas komt het vaker voor dat je al gauw nog zwaarder bent dan voor het dieet.
Weg zelfvertrouwen, weg goed gevoel, weg trots.Zo jammer.
Hoe komt dat toch, dat je alle kilootjes die er zo mooi afgingen, toch weer terugkomen? Soms denk je dat het aan jezelf ligt, dat je lichaam niet wilt afvallen, maar liever zwaar is. Dit is echt niet zo! Voor je gezondheid, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je kwaliteit van leven is het echt veel beter om een gezond gewicht te hebben.
Het probleem met de zogenaamde crash-diëten, en dat zijn alle diëten waar je snel afvalt, is dat je na het dieet hetzelfde eetgedrag weer oppakt als voor het dieet. Je denkt, een paar weken keto, of een shake-week, dat is lekker makkelijk en dan ben ik gelijk van het overgewicht af. Maar je vergeet dat je eetgedrag van vóór het dieet je juist dat overgewicht heeft bezorgd! Je vervalt dus in je oude gewoontes. Daarnaast is tijdens een crash-dieet je lichaam meestal iets in voedingsstoffen tekort gekomen. Dat kunnen koolhydraten en/of bepaalde vitamine B's zijn in een koolhydraatarm dieet of te weinig calorieën om de vitale levensfuncties van voldoende energie te voorzien. Bij sommige crash-diëten worden er zo weinig calorieën genuttigd, dat organen schade kunnen oplopen. Crash-diëten zijn dus niet zonder gevaar voor je gezondheid en zouden altijd onder leiding van een arts of diëtist gevolgd moeten worden.
Helaas is dat niet zo en volgen veel mensen de diëten op eigen houtje. Het lichaam lijdt daarbij aan tekorten of gebreken met als gevolg dat als je ermee stopt en weer 'normaal' gaat eten, je lichaam alles wat het kan er uithaalt. Dit om voor een 'toekomstige hongersnood' (zijnde een nieuw crash dieet) voorbereid te zijn met voldoende voorraad om het een tijdje uit te zingen.
Dat is dus eigenlijk niet wat je wilt. Wat jij wilt is dat blijvende gevoel van slank, zelfvertrouwen en trots op je zelf. Dat komt echter niet vanzelf. Je zult er een tijdje hard aan moeten werken, maar geloof me, het is het waard!
Wat moet je doen om blijvend slank(er) te zijn? Je eetgedrag veranderen naar een voedingspatroon dat bij jou past, zowel bij jouw leven, bij jouw gezinssituatie, bij jouw lichaam.
Ieder mens is uniek, ook je smaak, je voorkeuren, je stofwisseling, de manier waarop je met etenomgaat.... al die dingen horen bij jou. Er is dan ook geen algemeen dieet voor ieder mens te maken.
Om je eetgedrag en voedingspatroon te veranderen kost tijd en moeite. Vaak lukt het, zeker in het begin, niet zo goed alleen. Of misschien weet je niet goed hoe je moet beginnen, of wat je kan veranderen. Hiervoor zijn er gewichtsconsulenten die je persoonlijk advies geven. Ook bij mij en Superslimdiëten kun je terecht voor een persoonlijke begeleiding waarbij je afvalt met een blijvend resultaat. Neem contact op via de website: superslimdieten.nl of via de facebookpagina Superslimdieten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten