zondag 11 april 2021

Waarom een snack tussen twee maaltijden zo goed is


In een gebalanceerd dieet heb je minimum vier en maximum zeven eetmomenten. Het Superslimdieet is gebaseerd op zes eetmomenten, namelijk drie hoofdmaaltijden en drie snacks tussendoor. Dit is niet voor niets gedaan, maar draagt bij aan het afvallen en aan het gezonde eetpatroon dat je jezelf aanwent. Mijn advies is: Sla geen maaltijden over, maar sla ook geen snacks tussendoor over. Alle zes de eetmomenten zijn even belangrijk.

Waarom zijn de snacks zo belangrijk? Je zou denken: als ik een tussendoortje oversla, eet ik minder calorieën en val ik sneller af.

Dit is echter niet altijd het geval! Sterker nog: door snacks en/of maaltijden over te slaan kan het dieet averechts werken en val je niet meer af.

Ik leg je uit waarom:

Je stofwisseling in je lichaam gaat de hele dag door. Je stofwisseling zorgt er namelijk voor dat je organen genoeg energie en bouwstoffen krijgen om te kunnen functioneren. De energie en bouwstoffen komen in het lichaam door middel van vertering van voedsel. Vertering gaat niet de hele dag door, maar alleen als er voedsel in het maag-darmstelsel aanwezig is. Als je slaapt gaan bepaalde functies in het lichaam gewoon door, bijvoorbeeld je hartslag, ademhaling, temperatuursregeling. Dit is je basisstofwisseling. Als je wakker bent wordt de stofwisseling gelijk actiever, want je gaat bewegen, je zit, staat, loopt, denkt, kijkt, hoort enzovoort. Hoe meer je doet, hoe hoger de stofwisseling. en hoe meer energie je verbrandt. Ook de vertering van wat je hebt gegeten kost energie.

Het geheim zit in het op peil houden van je stofwisseling, zodat je energie (calorieën) blijft verbranden. Als je een maaltijd hebt gegeten, dan duurt het ongeveer 3 uur voor het voedsel is verteerd. Door dan dus een kleine hoeveelheid te eten in de vorm van een snack, geef je je vertering en je stofwisseling een boost. Als je langere periodes tussen maaltijden hebt, dan gaat je stofwisseling op een laag pitje functioneren en verbrand je minder calorieën.

Snacks en tussendoortjes helpen je dus bij het afvallen, maar als je een dieet volgt en af wilt vallen, kies dan voor gezonde tussendoortjes die zo tussen 70 en 100 kcal per portie zijn. Natuurlijk kun je ook wel eens iets ongezonds nemen, maar zorg dan dat het een portie is die overeenkomt met 100 kcal. Is het toch meer, bijvoorbeeld een kroketje (circa 135 kcal), eet dan bij de avondmaaltijd een beetje minder. Doe het ook niet te vaak, want tijdens de hoofdmaaltijden krijg je de nodige belangrijke voedingsstoffen binnen (eiwitten, vitamines, mineralen en vezels).

Hieronder geef ik een paar tips voor lekkere tussendoortjes. Wissel vaak af en maak eens wat nieuws om te proberen.

Lekker hartig tussendoor:

paprika, wortel en komkommer met hummus dip (kant en klaar of zelfgemaakt)

10 zoute stokjes

een kop soep

een klein handje noten, pinda's of studentenhaver

een hand popcorn (zout)

een rijst of mais cracker met 20+smeerkaas en bv plakjes radijs of komkommer

twee toastjes met kruidenroomkaas

een gekookt eitje

acht grote garnalen met een dip van 1 flinke eetlepel zoete chili saus

een salade van 1 tomaat, 10 zwarte olijven, 2 blokjes feta (20 g) en een theelepel olijfolie.

Liever iets zoets?

een stuk fruit, zoals appel, banaan, peer, nectarine, een schijf meloen, een halve mango

een schaaltje klein fruit, zoals aardbeien, gemengde bessen

een handje gedroogd fruit, zoals rozijntjes, krenten, vier halve abrikozen, vier gedroogde pruimen

een klein schaaltje (75 g) tutti fruti gedroogd, geweekt en gekookt

3 blokjes pure chocola

beschuitje met aardbei

rijst of mais cracker met hüttenkäse en fruit (alle soorten fruit zij geschikt)

rijst of mais cracker met hüttenkäse en jam of een beetje honing

twee volkoren biscuitjes met een lekkere kop koffie of thee

een waterijsje als het warm is

een schaaltje magere yoghurt met vers fruit en een theelepel honing

Variaties en ideeën: 

Wissel volkoren beschuitjes met volkoren cracottes, volkoren toast, plakje volkoren stokbrood, maiscrackers of rijstwafels. 

Maak een ruime hoeveelheid maaltijdsoep als avondmaaltijd en vries een paar éénkopsporties in voor later gebruik als snack.

Maak zelf hummus of maak eens een dipsaus van witte of gekleurde bonen.

Maak van magere griekse yoghurt, een stuk komkommer (geraspt en uitgelekt), knoflook en zout een tzatziki en dip met groente of met stukjes tortilla.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eetgewoontes

Tegenwoordig volgt iedereen vroeger of later wel een dieet. Het leven draait om eten: wat we wel mogen eten, wat we niet mogen eten, hoeveel...